Pengar gör en lycklig!

Säg detta vid ett middagsbord och diskussionen kommer med all säkerhet att bli livlig. Men om man i stället skulle ha sagt ”att gå i skogen gör en lycklig” så tror jag att diskussionen skulle ha blivit kortare. Någon hade kanske sagt ”inte mig, jag gillar bergen”, en annan hade sagt ”mig med” och så var det inget mer med det.

Diskussionen om pengar och lycka landar ofta i att middagssällskapet resonerar sig vidare mot vad lycka egentligen är. Det upplevs obekvämt att gräva för mycket i ämnet lycka kopplat till pengar. Man kan ofta sträcka sig till att konstatera att ”frihet att göra vad man vill” kan innebära lycka. Det är i och för sig en liten omväg, men okej, omvägar kan behövas för att samla sig och få distans till något. ”Känna sig trygg” kan också accepteras utan att diskussionen blir för hetsig. Okej, då är det i så fall frihet och trygghetsupplevelse som behöver undersökas. Så småningom kanske samtalet landar i att frihet är en underbar känsla som kanske är lycka, samt att trygghet inombords också känns fantastiskt.

Jag tror att de flesta någon gång har varit inbegripna i ett liknande samtal och kan känna igen sig.

Svaret på frågan som inledde middagen har inget sant eller falskt svar. Det som intresserar mig är varför så många upplever yttrandet som provocerande. Jag vill vidga synen på vad pengar är. Det finns mer att upptäcka om denna prasslande, klirrande och även digitalt tysta och osynliga företeelse som väcker så många slags känslor och tankar hos oss köttsliga varelser.

2 reaktioner till “Pengar gör en lycklig!

 1. Välbehövligt att undersöka vår relation till pengar. Både tankar och känslor, medvetna och omedvetna, om pengar är insnärjda i bedömningar som, låter de sig granskas, inte egentligen stämmer med hur vi innerst inne ser på livet. En anledning att tanken på att pengar gör oss lyckliga upprör oss, är nog att ”omvägarna” trygghet och frihet snarare kom före pengar än tvärtom. Vi vill uppleva lycka som gratis… eller grace, en gåva – och inte som villkorligt förvärv som pengar associeras med. Lycka kom först, vi är födda med den. Pengar kom sen, tillsammans med krav och press. Vi har nog alla någon form av stressade känslor förknippade med pengar.

  Samtidigt så är pengar endast ett fantastiskt frihetsskapande medium. Utan pengar begränsas vår rörelsefrihet drastiskt i utbyte av varor och tjänster. Varje tjänst, varje uppoffring, skulle behöva ske person till person. Varför skulle jag göra en tjänst åt någon, vars gåvor jag inte är intresserad av att få i retur? Om denne inte har något att ge som jag behöver, så blir min insats inte värd något för mig (förutom glädjen i att glädja någon och känna sig nyttig). Får jag däremot pengar, kan dessa omvandlas till vilken vara eller tjänst som helst. Pengar är ett medium för frihet.

  Det handlar inte om pengar i sig, utan om hur vi använder oss av dem. Tycker vi inte om pengar, använder vi dem oklokt. Själv är jag offer för det, och alla gånger jag skyller det på pengarna, i stället för att se hur mitt beteende orsakar problem, upplever jag pengar som en stressfaktor.

  Gilla

  1. Hej Andiros,
   Tack för din resonerande kommentar och feedback! Uppskattar det verkligen så jag just startat upp bloggen och gärna vill veta hur den landar. Jag har en känsla av att jag själv bara står i dörröppningen och gläntar på en dörr avseende pengar och hur vi kan lära känna fenomenet utifrån helt nya perspektiv vilket jag hoppas kunna förmedla här. Men främst vill jag sprida kunskap om privat- och hushållsekonomi då jag vet att kunskap kan visa vägen ur låsningar och rädsla. Hälsningar Teresa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s