Om pengar kunde känna och tänka

En podd jag följer varje vecka som förmedlar intressanta perspektiv på pengar och ekonomi är #Rikatillsammans med Jan och Caroline Bolmeson.

Här har vi folkbildning när den är som bäst tycker jag. Min önskan med Hej Pengar är att man från min blogg ska få lust att söka sig vidare till bloggar som Rikatillsammans.

Jag blev full i skratt och samtidigt rätt brydd av följande exempel i samtalet mellan kognitionsvetaren Elin Helander och Jan Bolmeson i podd #84.

Jan Bolmeson: ”…Jag brukar använda det där exemplet med en lampa. Att man ska åka till en affär och köpa en lampa för 1000 spänn. Sedan precis när man står i kassan så säger någon att man kan köpa samma lampa i en affär två kilometer bort. för att spara 500 kronor. Alla hade gjort det.

Då tar jag exempel nummer två. Du ska köpa en ny bil för 300 000 kr, men den finns tillgänglig för 299 500 kr två kilometer bort. Hur många hade åkt till andra bilhandlaren? Då är det typ ingen.”

Jag känner tyvärr igen mig och det innebär att jag ser värdet av femhundra kronor olika beroende på sammanhang. Pengar får då två värden: ett som jag hittar på beroende på situation och ett annat som står i förhållande till andra valutor och inflation. Det är något att fundera över. Jag har gått genom livet och givit pengar ett hittepåvärde avseende oändligt många situationer där exakt samma summa ibland är värdelös och ibland så stor att jag ansett att min månadsbudget spräckts.

Så vad jag nu kommer att fundera vidare över är, om det verkligen är så att min ekonomi ska vara indelad på ett sätt att kronans värde skiljer sig avsevärt beroende av sammanhang – min bostadsekonomi och mitt bostadsägande till exempel, handlar om så avsevärda belopp att summan femhundratusen framstår som marginell, medan ett tillskott på femhundratusen i min hushållsekonomi framstår som enorm.

Jag tror att om pengar kunde tänka och känna så skulle de gilla att ha ett och samma värde för mig och bli behandlade därefter. Precis som i vänskap; mina vänners värde ska ju inte gå upp och ned beroende på sammanhang (även här kan det finnas anledning till vidare reflektion). Det är precis vad den här bloggen handlar om: att bli vän med sina pengar och med sin ekonomi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s