Är du en ekonomisk Dr Jekyll och Mr Hyde?

I min ursprungsfamilj förmedlades dubbla budskap avseende pengar. Jag vet att jag är långt ifrån ensam om den erfarenheten och kan bara hoppas att jag som förälder förmedlat en mer samlad och positiv bild av vad pengar är och hur roligt och trevligt det är ha dem i sitt liv.

Familjen hade tillgångar i form av ett fastighetsbestånd vilket borde ha kunnat förmedla en rikedomskänsla. Det gjorde det inte och jag minns att jag helst ville undvika att lyssna på hur svårt och dyrt det var att vara fastighetsägare. Pengar blev lika med bekymmer och alltså någonting negativt.

Jag har ofta undrat hur jag ända upp i trettioårsåldern fortsatte att skapa många problematiska händelser som alla var relaterade till hur jag hanterade pengar. Med facit i hand ser jag klart hur jag bar med mig denna splittrade bild: pengar innebar bekymmer och var samtidigt någonting man måste ha. Mina föräldrar berättade ofta och med beklämda miner om hur fattiga de varit som nygifta och boende utomlands och hur förfärligt det varit. Jag blev jätterädd för fattigdom och jätterädd för rikedom. Följden blev att jag varit en ekonomisk Dr Jekyll och Mr Hyde, eller för att vara mindre dramatisk; Spara och Slösa i en och samma person. Inte kunnat bestämma mig. Som att gasa och bromsa samtidigt.

Numer får jag inte en klump i magen när jag tänker på pengar. Tvärtom. Min inställning till pengar har ändrats i takt med många andra hindrande föreställningar och beteenden jag brottats med. Jag vill inspirera så många som möjligt att hitta en ekonomisk kompass som känns trevlig att ha och som helt säkert innebär att pengar får en helt ny innebörd och att ge så många som möjligt verktyg för en god ekonomisk självkänsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s