Förstå ditt ekonomiska beteende – 8 avgörande frågor

Att tänka sig tillbaka till barndomen och återuppleva de tidigaste minnena, intrycken och känsloupplevelserna av pengar kan vara till stor hjälp för att komma till insikt om sitt ekonomiska beteende.

Här presenterar jag 8 viktiga frågor du kan ställa dig för att förstå de mönster som kan ligga till grund för ditt sätt att hantera din ekonomi och relatera till pengar:

1 Vilket är ditt tidigaste minne av pengar?

Kände du dig klok, duktig, uppskattad och kompetent, eller kände du dig på något annat sätt, kanske skamsen, underlägsen eller förvirrad?

Mitt tidigaste minne är när en förmögen släkting gav mig femtio kronor om jag slutade hicka. Han visade mig femtiolappen och mina femåriga ögon spärrades upp av chocken och hickan slutade tvärt. Det skedde vid en middag och rönte stor uppståndelse. Det skapade stor förvirring hos mig; fick en vuxen inte hantera pengar som han ville? Var femtio kronor alldeles för mycket för en femåring att hantera? Femtio kronor var mycket pengar så det fick massor av tvetydiga innebörder. Det jag tog med mig var nog laddningen. Det här var inte ett helt lämpligt hanterande av pengar. Men jag var tjusad av generositeten och beundrade handlingen. Medan andra förkastade den.

2 Hur användes pengar i din familj?

Använde man dem till att belöna, straffa (utebliven veckopeng), överleva, imponera, kontrollera, hjälpa andra, ha kul, köpa tillgivenhet, uppnå mål eller någonting annat?

3 Hur talade man om pengar?

Hörde du dina föräldrar gräla om dem eller vara bekymrade? Talade man uppskattande om pengar och vad smidigt det är att ha dem? Talade man nedlåtande om ”de rika”? Utmålades de som onda? Eller talade man i uppskattande ordalag om människor med pengar? Hände det att du kände uppgivenhet inför sättet man talade om detta?

4 Vilken ekonomisk nivå var din familj på?

Upplevde du att din familj var rik eller fattig. I så fall varför? Nästa fråga blir: vad innebär det att vara rik respektive fattig? I mitt tidigare inlägg nämnde jag att jag fick fattigdomssignaler fast vi var välsituerade. I mitt fall blev detta ett förvirrat ekonomiskt beteende där jag hittade på att ”pengar inte var viktiga” för mig. Fast det var de ju. I mitt inre. Men det tog alltid energi att fundera kring ekonomi. Det var då det! Innan min ekonomi blev min vän. En rolig, spännande och inspirerande sådan.

5  Vilka mönster fanns i din familj när det gällde att spendera pengar? Hörde du ofta ”vi har inte råd”? Eller sa man att ”vi väljer att göra detta med pengarna i stället för detta?” Det är avsevärd skillnad mellan ”inte ha råd” och att ”vi väljer just nu att använda våra pengar till något annat eller helt enkelt spara dem”.

Klagade man över hur dyr tex julen var eller gladde man sig åt den och du kände förväntan?

6 När började du tjäna egna pengar?

Hur kändes det? Kände du dig kraftfull, glad och självständig, eller kände du dig obekväm? Hur känns det idag att tjäna pengar?

7 Vilka signaler fick du kring arbete och karriär?

Uppmuntrades du att tänka storslaget om din framtid eller fick du rådet att välja någonting säkert men blygsamt och inte så roligt? Var stora drömmar kopplade till rädsla för fattigdom?

8 Vad förväntar du dig av pengar?

Förväntar du dig endast att kunna betala räkningarna varje månad eller förväntar du dig att de ska arbeta för dig genom att investeras på ett sätt som gör att de växer? När du tänker på en klumpsumma som du ”får över” en månad, hur tänker du om den? Ska den användas till något kul? Ska en del av den finnas kvar? Du kan ge pengar liv så att de växer och frodas. Precis som du själv vill växa och frodas. För att göra det behöver du ha rätt förutsättningar. Det behöver pengarna också!

Känner du dig osäker på hur man gör? Var lugn. Här är hjälp på väg. Jag kommer att ta dig till ditt första steg mot sparande och ett nytt tänkande i små lättfattliga steg. Det är ingen djungel. Och man behöver inte ens prata med en bankmänniska. Allt kan göras på nätet.

Och sist men inte minst! Även professionella sparekonomer har ibland pengar på ett vanligt bankkonto med nästan noll ränta! Otroligt men sant! Man skjuter upp det där med att kolla upp ett bättre konto till en annan dag. Ta steget och kolla bästa sparkontona via den här suveräna länken. http://www.compricer.se

Sov sen lite på saken men ha inte pengarna i madrassen. Där är räntan lika obefintlig som på vissa storbankers sparkonton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s