Kan du se ditt framtida jag?

Ekonomen Richard H Thaler (ekonomipriset till Nobels minne 2017), studerar människans beteende i förhållande till ekonomiska beslut. Det här är ett enormt intressant ämne och skälet till att jag skriver den här bloggen är att jag under åren alltmer fascinerats av hur självkänsla och den privata ekonomin är sammanflätade. Jag har sett det i min egen utveckling, och jag har sett det under alla år av arbete med människors i livs- och yrkesmässiga förändring, där ekonomin genomgående behöver tas med i processen.

Här plockar jag ut endast en sak som Thaler för fram; att förmågan att föreställa sig och känslomässigt knyta an till sitt framtida jag påverkar ens sparande. Det kan verka helt självklart när man uttrycker det så här, men i förlängningen så handlar det som jag ser det om att utveckla medkänsla med sig själv, selfcompassion. Man tar helt enkelt hand om sig själv på ett bättre sätt om man utvecklat denna känsla. Det brukar ju lite putslustigt (och cyniskt tycker jag) heta att ”Bästa sättet att bygga en förmögenhet är att redan ha en”. Jag är absolut säker på att bästa sättet att bygga en förmögenhet är att ha en god självkänsla. Eller så menade den som myntade uttrycket att förmögenheten som behöver finnas där för att bli rik egentligen är självkänsla. I bibeln finns ett mystisk konstaterande: ”Ty den som har, åt honom ska vara givet så att han får över nog; men den som icke har från honom ska tagas också det han har” (Matteus 13:12). Jag har undrat mycket över denna text och min tolkning är att det handlar om den inre känslan som manifesterar sig i det yttre livet.

Ekonomipriset 2002 gick till psykologen Daniel Kahneman. Har ni läst hans fantastiska bok Tänka, snabbt och långsamt (Volante 2012). I korthet pendlar vi människor i vårt tänkande mellan två tankesystem som har helt olika takt. System 1 är snabbt och automatiskt, vi behöver inte skärpa oss eller fokusera i system 1. Gå och tugga tuggummi är ett exempel på detta system. System 2 däremot, kräver fokus; man blir störd och kommer av sig om någon börjar prata när man är inne i att räkna hur många mått kaffe man just håller på att mata kaffebryggaren med. För att förenkla saken ordentligt.

Kahneman för fram tanken att när vi sveps iväg snabbt och intuitivt, tar vi egentligen inte hänsyn till vad som är bäst för oss i stunden. Det är befriande att veta tycker jag, för hur många irrationella, känslomässiga beslut har jag inte själv tagit (och kommer att ta) avseende att spendera pengar?

Jag hävdar – och eftersom jag starkt tror på min egen tes – så tolkar jag forskningen jag nämnt som att ökad självrespekt, självhänsyn, självkänsla (kärt barn har många namn) resulterar i sundare beslut och en bra balans i de två systemen av tänkande.

Det är komplext att vara människa och vi har alla med oss olika erfarenheter som har skapat vår självbild. Därute i cyberrymden finns en massa bra redskap för att bygga sig starkare inifrån. Här är en länk. Mycket nöje!

https://self-compassion.org/category/exercises/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s