Svinbra med spargris

 

SPARGRIS STILISERAD.png

Häromdagen skrev två sparekonomer i en av våra stora dagstidningar en artikel om barnsparande och hur man förmedlar vad pengar och sparande innebär. Ett hett tips de förmedlade var att skaffa en spargris till barn, så att känslan av pengar och att ha dem nära och känna hur samlingen blir större utgör en grund för barnets sätt att förstå sparande.

I den digitala ekonomin vi nu lever med, kan en penninggåva i form av en sedel i ett fint kuvert mer bli ett problem för mottagaren, som behöver leta upp en sedelautomat för att mata in tillgången på kontot så att gåvan digitaliseras och ingår i ett sammanhang som är gångbart överallt vilket kontanter inte längre är.

Jag hoppas att spargrisar fortsätter att tillverkas, köpas och användas. Jag hoppas att deras trinda magar fortsätter att vara en skramlande och prasslande skatt som kittlar ägarens urgamla samlarinstinkt. Så tipset från sparekonomerna är klokt; inte bara barn, utan alla människor har sinnen och att se, känna och kunna ta i en tillgång är viktigt. Betingning sker via våra fem sinnen.

Nu är den digitala ekonomin här och pengar är för de flesta av oss siffror på en skärm.
Hemma hos oss finns sedan ett år eller två inte längre någon burk med slantar (som ofta visade sig vara rätt mycket när vi någon gång om året satt och Pippi Långstrumpräknade våra mynt). Slantarna kunde ju komma väl till pass i parkeringsautomater till exempel, eller glädja någon affärsidkare som hade kort om klirr. Numer blir ingen glad om jag kommer med hundra mynt som betalning.

Jag har den senaste månaden läst en mängd artiklar på nätet om hur digitaliseringen påverkar vårt sätt att se på sparande och att spendera. Här är en gratis nedladdningsbar e-bok som jag verkligen lärde mig mycket av:

 

How to talk money with children

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s