Kärlek och rädsla

Eifel.png

Jag är så inspirerad idag! I helgen var jag i Paris på en stor födelsedagsfest. Bara det! Paris om våren. Det hällregnade men var ändå fantastiskt. Jag hade ett mycket spännande samtal med en gammal vän från studieåren och som arbetar på hög nivå inom den internationella finansvärlden. Mellan två destinationer där vi åkte buss mellan olika trevligheter innan fördelsedagsmiddagen, gjorde vi vårt bästa för att uppdatera varandra. Det var helt klart att han är i flow och gör något han älskar, för när han berättade om vad han gör och vilka han jobbar med så ryktes jag fullständigt med och kände den där underbara känslan av att själv vara ostoppbar, kreativ och i flow.

Jag kände mig lite osäker när jag skulle berätta vad jag gör och hur jag tänker kring pengar, psykologi och de mer känslomässiga fält och dimensioner inom oss och som formar våra inre världar och påverkar hur vi tar beslut om vad vi kan och inte kan. Skulle jag låta flummig och konstig? Men eftersom jag alltid känt mig väldigt trygg och hemma med den här vännen så censurerade jag mig inte utan berättade ur hjärtat vad jag tror på och vad som leder mig.

Jag berättade om idén jag har hur vi människor agerar utifrån två fält: kärlek eller rädsla. Vi talar inte om romantisk kärlek nu utan om den grundläggande underbara känsla som innefattar allt och inte är villkorat. I kärleksfältet finns till exempel: kreativitet, tillit, mod, generositet, samhörighet, förlåtelse, förståelse, skratt, trygghet, ömhet. Ja, ni fattar…en massa bra trevliga saker helt enkelt. I rädslefältet finns saker som gör en lite kantig och frustrerad: skuld, konkurrenskänsla, försvarsmekanismer, undvikande, skvaller, gnäll, självförnekelse, oförsonlighet med mera.

När man förstår att vi alla har dessa fält och reagerar, agerar, tänker och känner utifrån ett av dessa blir man tydlig inför sig själv. Det blir lättare att ”ta tempen” på vilket fält man befinner sig i. För att tydliggöra: om jag är arg på någon så är jag i rädslefältet. Ilska hör dit. Om jag vill kan jag välja att reagera utifrån kärleksfältet i stället. Vad händer då? Då sker förlåtelse och försoning. Det är mycket skönare. OBS! jag säger inte att detta är lätt! Det jag säger är att det går att transformera precis allt när man väl är medveten om dessa två fält. Det kan krävas en livstid vad gäller vissa saker men det går.

Det var så uppenbart att min gode vän i sitt yrke och i sitt kunnande är i kärleksfältet, liksom de han har privilegiet att ha omkring sig. Det kan låta underligt för vi talar om människor som i sina händer och i sin kompetens har uppfunnit och har kontroll över finansiella instrument som styr över världens ekonomi. I alla fall jag har lätt att associera detta med girighet, cynism och snöd vinning. Om jag anstränger mig kan jag för en kort stund frigöra mig från dessa grundantaganden och koncept som jag skapat kring ”storfinansens aktörer” och bara se dem som människor som gör det de verkligen vill, med glädje och inspiration.

Det är alltid spännande att träffa människor som med glädje gör sin grej. Oavsett om det är att göra origamidelfiner och sätta ihop dem till enorma gardiner som statement för att stoppa valslakt, eller om det handlar om att skapa instrument för att styra finansiella flöden; människor som följer sin inre kraft och ger utlopp för den är helt enkel kul att lyssna på, berikande att vara med, spännande att tala med.

Så där satt jag och tänkte; ”Undrar om jag kan intervjua den här personen någon gång och går mer på djupet hur hans värld är och hur han ser på pengar. Är han rädd för något och vad är det i så fall? Har han någonsin tänkt kring pengar på ett annat sätt? Vilka är hans tidigaste minnen av pengar och samtal kring dem?” Det skulle bli en fantastiskt intressant intervju.

Och så satt jag där och självcensurerade mig och ville inte verka fånig (rädslefältet). Så jag föreslog inte detta. Jag sträckte mig endast till att säga att pengar är mycket mer än vad vi lärt oss tro; pengar är energi och att jag håller på att undersöka detta i en blogg.

Och då säger han: Du skulle kunna komma och föreläsa om det hos oss, du skulle kunna ge din syn på vad pengar också handlar om utifrån andra perspektiv.

Jag upplever den frågan som väldigt ödmjuk.

Då vågade jag förstås säga att jag suttit och tänkt detsamma; att jag ville veta mer om den värld han och hans kolleger och partners med sådan lätthet orienterar sig och agerar i. Den värld där deras kreativitet och glädje hittar sina kanaler.

Ödmjukhet är agerande utifrån kärleksfältet.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s